La Fidélité - Constantia Mortsel: FCM vzw

198 jaar: een traditie van handboogschieten sinds 1825...

 • Traditionele en historische bogentraditional2
  De traditionele bogen bestaan in verschillende types (longbow, jachtbogen, ruiterbogen, flatbow, etc) maar worden allemaal gekenmerkt door hun typische vorm en de manier waarop de bogen gebouwd zijn. Deze bogen worden gemaakt met natuurlijke materialen en soms nog op oude ambachtelijke wijze. De historische bogen worden gemaakt met materialen en technieken zoals die honderden jaren geleden gemaakt werden, dit gebaseerd op artefacten die door archeologen onderzocht zijn. De pijlen die bij deze bogen horen zijn meestal ook van hout.
  Met deze bogen wordt zonder hulpmiddelen (bv. zoals een vizier) geschoten. De schutters proberen op een meer instinctieve manier te schieten. Niet de techniek zal bepalend zijn, maar wel het gevoel en de houding.

 

 

 

 • Barebowgirl_traditional_bow
  De barebow of "kale boog" is moderne versie van de traditionele boog. Hij wordt opgebouwd uit een handvat en twee werparmen. In plaats van hout worden nu ook metalen en kunststoffen gebruikt voor meer kracht en flexibiliteit.
  Er wordt nog altijd niet gebruikt gemaakt van extra hulpmiddelen als een viezer maar er komt wel meer techniek bij kijken. Het mikken gebeurt met de punt van de pijl en de plaatsing van de hand op de pees bepaalt de hoogte (stringwalking).

 

 

 

 • Recurverecurve
  Voor de recurve bogen neemt men het ontwerp van de barebow en voegt men vizier en stabilisatoren toe. Deze hulpmiddelen maken het mogelijk om nauwkeuriger en zuiverder te schieten.
  Dit type boog kan gezien worden op de Olympische Spelen.

 

 

 

 

 • Compoundcompound
  Ontworpen voor de jacht om de boog langer aangespannen te houden en om meer kracht te kunnen ontwikkelen. Het katrolsysteem laat toe om de uiteindelijke trekkracht met 75% te verminderen. Dit zorgt ervoor dat men meer kracht kan halen uit de boog terwijl men eigenlijk minder kracht nodig heeft om de boog open te houden. Een vizier met vergroting zorgt voor een nog nauwkeurigere manier van schieten.

Kalender

loader

Kalender detail

No events found